Enerji Kullanımında ki Tasarruf Gerçeğimiz ve ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi
Son dönemde döviz kurlarında yaşanan artışlar ve enerji kaynaklarını ithal eden bir ülke olmamız; hem bireysel ,hemde kurumsal anlamda enerji kullanımımızı doğru yönetme ihtiyacını hayati bir konu hale getirmiştir.
Kurumsal anlamda bir demir çelik fabrikasıdan, bir AVM'ye; bir okuldan, bir gıda işletmesine kadar farklı türde enerji kullanım yoğunluğu olan kuruluşların enerji kullanımı ve enerji maliyetlerini düşürme hedeflerinin olması kaçınılmazdır.Bu hedefleri öncelikle çalışanları olamak üzere tüm paydaşlarının dikkatine sunması hem ticari tasarruf ,hem de çalışanların kazanacağı bireysel tasarruf alışkanlıklarını aile içine yansırması çok büyük bir önem arzetmektedir.
Enerji yönetimine uluslararası bazda sistematik bir yaklaşım getiren ISO 50001 standardının gerekliliklerini öğrenmek ve buna uyum sağlamak şu dönemde hem kurumsal ,hemde bireysel anlamda ülke ekonomisine yapabileceğimiz en büyük katkılardan biri olacaktır.
Ağustos ayında yeni versiyonu yayınlanan ISO 50001:2018, kuruluşların enerji gereksinimlerinin ötesinde, risklerin neler olduğunu düşünmesini sağlamaktadır.Bununla beraber risklerin,fırsatların ve enerji yönetim ilkelerinin kuruluşa entegre edilmesini üst düzey yönetimin ele alması gerekliliği vurgulamaktadır. ISO 50001: 2018; çalışanların daha fazla katılımıyla enerji performansında sürekli iyileştirmeye daha güçlü bir odaklanmayıda getirmektedir.Bu çerçevede standardı uygulayan kuruluşlarda verimliliğin artırması ve enerji maliyetlerinin azaltması beklenmekte,böylece kuruluşların çevresel etkileri azaltmalarına ve daha rekabetçi olmalarının yoluda açılmaktadır.
ISO 50001 sertifikalı bir enerji yönetim sistemi uygulamak; enerji kullanımınızı izlemek, enerji verimliliğini ve tüketimini iyileştirmek için fırsatları belirlemek, enerji performansınızı iyileştirmek için eylem planlarınızı uygulayarak enerji tüketiminizi azaltmanıza yardımcı olmaktadır. ISO 50001 sertifikası, enerji performansınızı iyileştirme , çevre üzerindeki etkinizi en aza indirgemenin yanı sıra yasal enerji mevzuatına uyum sağlayarak devletin verdiği farklı teşvik paketlerinden faydalanmanızı da sağlamaktadır.
Sonuç olarak belirtmeliyiz ki kuruluşlar enerjinin önemli bir maliyet ve iyileştirmelerin yapılabileceği bir alan olduğunu kabul etseler de, yatırım kararları sırasında bu gerçeği sıklıkla göz ardı edilmekte ,enerji verimliliği iyileştirmelerinin sağladığı finansal tasarruflar sıklıkla gözden kaçırılmaktadır. Bu nedenle iyi uygulanan bir ISO 50001 enerji yönetim sistemi bu fırsatların araştırılmasını ,iyileştirme potansiyelinin belirlenmesini ve gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
Rıdvan Yaldızkaya