ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Kılavuzu ve Kurumsal Sosyal Sorumluluğa Katkısı
Sosyal sorumluluk kavramının içeriği ve uygulamalarına dair çeşitli tartışma ve farklılıkların olduğu
bu dönemde herhangi bir kılavuza dayanmayan bir çok kurumsal sosyal sorumluluk proje uygulamaları bulunuyor.
ISO 26000,bu ortamda var olan karmaşayı azaltmayı amaçlayan iyi uygulama kılavuzu olarak karşımıza çıkıyor. Kılavuz,kasım 2010'da Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlandı ve sosyal sorumluluk terimleri ile uygulamaları üzerinde anlaşmaya varılmış olan ilk resmi belge özelliğini taşıyor.
ISO 26000 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ki tüm özel sektör,kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşlarının faydalanabileceği bir kılavuz olma niteliğindedir. Sosyal sorumluluk uygulamaları nihai hedef olan sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek için yapılır. Kılavuz, bu ilkenin sosyal sorumlu olduğunu iddia eden kurumlar tarafından içselleştirilmesini ve iş süreçlerine eklenmesini sağlıyor.
ISO 26000, özel sektör veya kamu için farklı sosyal sorumluluk stratejisi ve uygulamaları olduğu görüşünü reddediyor. Kurumsal Sosyal Sorumluluk terimini kullanmayarak sadece tek bir Sosyal Sorumluluk kavramı olduğunu vurguluyor.
ISO 26000, diğer ISO standartları gibi tam anlamıyla bir sertifikasyon ve denetleme sürecine sahip olmamakla beraber ,bağımsız kuruluşlarca doğrulanma ve boşluk analizi denetimine açık bir nitelik taşımakta ve gönüllülük esasına dayanmaktadır.Standart,sosyal sorumluluk projelerini bir pazarlama aracı olarak kullanılmasından ziyade ,gerçekten sosyal sorumlu olmak isteyen ve iş süreçlerini ISO 26000 ilkeleri doğrultusunda güncellemek isteyen şirketler tarafından uygulanmasını hedeflemektedir.
ISO 26000, hâlihazırda var olan diğer sosyal sorumluluk inisiyatiflerini desteklemektedir ve bunlara alternatif değildir.Yayınlandığı tarihten bu yana ISO 26000'in ortaklık anlaşması imzaladığı kurum ve platformlar:
- Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC)
- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)
- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)
- Global Reporting Initiative (GRI)
Kurumlara yararı nedir?
ISO 26000 kılavuzunun üzerinde durduğu 7 ana başlık bulunmakdır:
- Yönetişim
- İnsan hakları
- İş gücü uygulamaları
- Çevre
- Etik iş uygulamaları
- Müşteriler
- Yerel halkın kalkınması
ISO 26000, sürdürülebilirlik faaliyetleri için kurumlara ciddi bir altyapı sağlamaktadır.Kılavuz, paydaş katılımı çalışmalarından sürdürülebilirlik raporlamasına kadar gereken yapısal değişikliklerin gerçekleşmesini sağlamakta ve en önemlisi, ISO 26000'i uygulayan kurum sosyal-çevresel katma değerini artırmakta ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olmaktadır.
Sorularınız ve detaylı bilgi için ;info@globimpact.com