Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Başvurusu için ISO 9001 ve ISO 27001 Belgeleri Hangi Özellikte Olmalıdır?

Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statüdür.

Serbest Bölgeler dâhil Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik, en az üç yıldır faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları yetkilendirilmiş yükümlü olabilir.

Başvuru sahibince başvuruya eklenecek ISO 9001 ve ISO 27001 Sertifikaları özelliklerinin şu şekilde olmasına dikkat edilmelidir;

  • Avrupa Akreditasyon Birliğinin karşılıklı tanıma anlaşmalarına imza atmış akreditasyon kurumları (örneğin Türkiye’de Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenmiş olmalıdır. 
  • Akreditasyon kurumunun markasını taşımalıdır. 
  • Güncel olmalıdır.
  • En son revize edilen standart serisine göre düzenlenmiş olmalıdır. ( ISO 9001:2015 ile ISO 27001: 2013 güncel sertifikalardır.) 
  • Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurusu tarihi itibariyle 3 yıldan eski olmamalıdır. . 
  • ISO 9001 sertifikası, başvuru sahibinin dış ticaret, gümrükleme, yönetim ve idari organizasyon faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilişkili işlemlerini ve bunlara bağlı üretim ve hizmet sunumlarını kapsamalıdır.
  • ISO 27001 sertifikası; ithalat, ihracat, transit, gümrükleme gibi gümrük ve dış ticaret işlemlerini ve bu işlemlere ilişkin lojistik, depolama, muhasebe, finans ve bilgi işlem gibi faaliyetlerinin elektronik bilgi varlıkları ile bu varlıkları korumak amacıyla kullandığı bilişim güvenliğini kapsamalıdır. 


Tüm sorularınız için ;ryaldizkaya@globimpact.com

Rıdvan Yaldızkaya



Blogger tarafından desteklenmektedir.