Header Ads

Tahribatsız Muayene: Etik bir sorun var mı? "Bir muhbir hikayesini paylaşıyor."

 


Bu makaleyi yazmam istendiğinde, 1991 yılında Ultrasonik Araştırma ve Test Laboratuvarı'na giren ihbarcı olduğum öğrenildikten sonra aldığım tepkilere geri döndüm. 

NDT topluluğunun bazılarının Dallas, Teksas'taki URT'deki dolandırıcılık faaliyetini ihbar etmem karşısında gösterdiği tepki beni tamamen şaşırttı. Laboratuvar sahibinin ve NDT Seviye 3 / QA Müdürünün sektörde birçok arkadaşı olduğunu biliyordum. NDT mesleğiyle ilgilenen çoğu kişi neden bahsettiğimi anlıyor. 

Tahribatsız muayene (NDT) endüstrisi birbirine sıkı sıkıya bağlı bir gruptur. Bazen herkes herkesi tanıyormuş gibi görünüyor. En rahatsız edici bulduğum şey, dolandırıcılığı yapan kişilerin sektörde sahip olduğu desteğin miktarıydı. NDT Seviye 3'ler birçok kez eylemlerimi sorguladı. Örnek olarak bana yapılan yorumlardan birkaçı “Arkadaşıma bunu neden yaptın?” şeklindeydi. “Neden URT'ye teslim oldun? Herkes yapıyor.”, “Neden bırakmadın?” ve beni en çok şaşırtan yorum şu oldu: “Biliyorsun, sahte parçaların %98'i zaten muayeneden geçerdi.” 

Görünüşe göre laboratuvarın yılda yalnızca bir avuç parçada tahrifat yaptığını varsaydılar ve tahrif edilen denetim sayısının yılda 100 bin ile 200 bin arasında olduğunu fark etmediler. Sahte denetimlerin çoğu kırılma açısından kritik bileşenler üzerindeydi. Görünüşe göre onlar, bir miktar tahrifatın gerçekleşmesini beklemenin normal olduğu görüşündeydiler. 

Ft.'deki Federal Adliye'deki Ultrasonik Araştırma ve Test Laboratuvarlarının ceza duruşması sırasında. Worth, Teksas'ta 12 Mart 1993'te Federal Yargıç Eldon Mahon aşağıdaki yorumu yaptı. “İnsanoğlu açgözlüdür, bencildir. Kurallarımız ve düzenlemelerimiz olmalı. Kontrol edilmek zorundayız. Hepimizin kontrol edilmesi gerekiyor. Avukat mı, doktor mu, öğretmen mi, ne olursa olsun umurumda değil. Üzerimizde bir çeşit kontrol olması gerekiyor. İçinde dolar varsa bundan yararlanırız. Bu toplumumuz hakkında kötü bir yorum ama bu milletin başına gelen de bu.'' Ne yazık ki üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen bu ifade hala doğru görünüyor, belki bugün daha da doğru. Geçtiğimiz birkaç yılda NDT Endüstrisi de etik sorunlardan nasibini aldı. Beni yanlış anlamayın. NDT harika bir meslektir. 40 yılı aşkın süredir NDT'yi mesleğim olarak adlandırdığım için gurur duyuyorum. Sertifikalı denetçilerin çoğunluğunun son derece etik olduğuna ve işlerini ellerinden gelen en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarına gerçekten inanıyorum. Ancak Yargıç Mahon'un 30 yıl önce ima ettiği gibi, meslek önemli değil, eğer kazanılacak bir dolar varsa birileri kuralları çiğnemenin bir yolunu bulacaktır. 

Gözlemlerime göre, eğer bir kişi tek başına denetimlerde sahtecilik yapma kararı vermişse, bunun tespit edilmesi çok zor olabilir. Sahtekarlık gün ışığına çıkarsa, bu kişi için ve çoğu durumda çalıştığı şirket için son derece kötü sonuçlar doğurabilir. 

Neden bir denetçi kendisine söylenmeden veya talimat verilmeden denetimlerde sahtecilik yapsın ki? Çoğu durumda birey parasal olarak fayda sağlamaz, sadece iyi görünmek ister veya artık umursamaz. Pek çok nedeni var ve bazıları sizi şaşırtabilir. Birçok durumda denetçiler, ne kadar ürünü denetleyebileceklerini göstererek yönetimi etkilemek isterler. Diğerleri umursamayı bırakıyor veya bunun o kadar da önemli olmadığını varsayıyor. 

Benim durumumda bile, Ultrasonik Araştırma'da Seviye 2 UT denetçisi olarak çalışırken bir keresinde, NDT Seviye 3, kaynağın %100'ünde nüfuz etme eksikliği nedeniyle daha önce reddettiğim bir basınçlı kap üzerindeki kaynağı kabul etti. Kaynağın reddedilebilir olduğu konusunda benimle aynı fikirde olup olmadığı sorulduğunda "Evet" dedi ancak ardından "Bunun o kadar da büyütülecek bir şey olduğunu düşünmüyorum!" yorumunu yaptı. 

NDT denetçilerinin, denetimlerde sahtecilik yaparken yakalandıklarına ve aldıkları cezalara ilişkin pek çok örnek var. Bir vakada Donanma gemilerindeki kaynakları denetlemek üzere görevlendirilen bir ultrasonik denetçi yer alıyordu. 2007 yılında Virginia'lı bir adam, denizaltılarda onayladığı 9.000'den fazla kaynak üzerinde yapılan denetimlerde sahtecilik yapmaktan suçunu kabul etti. Savunma anlaşmasında 37 ay hapis cezasına çarptırıldı ve ABD hükümetine 654.000 dolar ödemesi istendi. Eylemlerinin mahkemeye sunulmasının nedeni neydi? Cezasını verirken gerekçesini ise “Tembellik ya da işi bitirmek için kendime uyguladığım baskı” ve “Gittikçe daha az umursamaya başladım” şeklinde açıkladı. 

NDT denettçilerin röntgen okuyucu sayfalarında sahtecilik yaptığı, röntgen filmini yanlış etiketlediği, denetim raporlarında tahrifat yaptığı ve sertifika raporlarında diğer denetçilerin adlarını taklit ettiğine dair başka birçok hikaye var. Liste uzayıp gidiyor. Çoğu durumda, suçlu bulunanlar hapis cezasına ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılıyor. Yapmanız için para aldığınız işi yapmadığınız için bu öğrenmesi zor bir ders. 

Daha önce de belirttiğim gibi bu sadece NDT sektörüyle sınırlı değil. Daha şok edici hikayelerden birinde, 2014 yılında bir hastane teknisyeni 1.289 hastanın mamogram kayıtlarını değiştirdiği için altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Hastalara, mamografilerinin olumsuz sonuçlar verdiğini, oysa doktorların onları hiç incelemediğini söyledi. Hukuk mesleği bile dolandırıcılık faaliyetlerinden muaf değildir. Yıllar önce, aşırı hız cezasıyla ilgilenmesi için bir avukat tuttum ve daha sonra yerel haberlerde onun bir gece hukuk ehliyetinde sahtecilik yapmaktan tutuklandığını gördüm. 

Keşfettiğim tüm vakalara rağmen, hiçbir NDT sahtekarlığı vakasının Dallas, Texas NDT laboratuarında işlenen sahtekarlık miktarına yaklaştığını düşünmüyorum. Mahkeme belgeleri, 1988'den 1991'e kadar geçen 3,5 yıllık süreçte havacılık sektörünün uğradığı zarar ve kayıpların neredeyse hesaplanamaz boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. O zamanlar bana zararın 200 milyon doları aşabileceği söylenmişti ve önceki yıllarda hesaplarsanız zararın neredeyse ölçülemeyecek kadar büyük olacağı söylendi.Ultrasonik Araştırma ve Test Laboratuvarı söz konusu olduğunda, laboratuvar sahiplerine parasal bir fayda sağlıyordu. Test laboratuvarının sahibi kişisel olarak suçunu kabul etmedi ancak denetim laboratuvarında yapılan tahrifatlara göz yumduğunu belirterek şirket adına suçunu kabul etti. Dolandırıcılığı gerçekleştiren QA Müdürü/NDT Seviye 3'ün bundan yararlanıp yararlanmadığı hakkında hiçbir fikrim yok ve kendisi, kendi başına hareket ettiğini iddia etti. Mahkeme belgelerinde ultrasonik test için laboratuvara giren tüm parçaların %90'ında sahtecilik yaptığını itiraf etti ve bu eylemlerinden dolayı hapis cezasına çarptırılan tek kişi oydu. Şaşırtıcı bir şekilde, hapishaneden çıktıktan sonra birden fazla şirkette ultrasonik denetçi olarak iş bulmakta hiç sorun yaşamadı. 

NDT endüstrisi her zaman dolandırıcılık faaliyetlerini tespit etmenin yollarını bulmaya çalışsa da, bunun olmasını engellemenin mümkün olup olmadığından emin değilim. Bana göre, gözetmenlerin denetimlerde tahrifat yapmaktan caydırmanın en iyi yolu dolandırıcılık yapan denetçilerin hapis ve büyük para cezalarına çarptırıldığı dava örneklerini göstermek olacaktır. 

Bazı havacılık şirketleri artık tedarikçilerinden yeni sertifika almış NDT denetçilerinin sertifikasyonlarının bir parçası olarak etik formları imzalamalarını talep ediyor. Birisinin bir formu imzalamanın bir kişiyi denetimlerde sahtecilik yapmaktan caydıracağını neden düşünebileceğine dair hiçbir fikrim yok. Bir kişi dolandırıcılık yapmaya karar vermişse, etik formu imzalamasının onu durduracağı oldukça şüphelidir. Dolandırıcılık faaliyetinin tespit edilmesine yardımcı olmak amacıyla yakın zamanda geliştirilen bir diğer çözüm ise Kusur Oranı İzlemedir. Bu gereklilik artık Nadcap (Ulusal Havacılık ve Savunma Müteahhitleri Akreditasyon Programı) Kontrol Listesi aracılığıyla ve bazı OEM'ler aracılığıyla NDT tedarikçilerine aktarılıyor. Kullanmak üzere seçilen Kusur Oranı İzleme yöntemine bağlı olarak şirket, belirli bir süre boyunca bireysel denetçiler için belirli parçaların arıza oranlarını izleyecektir. 

Örnek olarak, görüntüleri belirli bir parça numarasına veya malzeme türüne göre yorumlayan tüm Seviye 2 Radyografi Uzmanlarının başarısızlık oranı izlenecektir. Verileri incelerken, belirli bir parça için ortalama başarısızlık oranı örneğin %20 ise ancak denetçilerinizden biri aynı parçayı ortalama %2 başarısızlık oranıyla reddederse, NDT Seviye 3'ünüzün x'ini incelemesini sağlayabilirsiniz. -ray görüntüleri, başarısızlık oranının neden düşük olduğunu belirlemek için. Bu sahtecilik faaliyetlerini tespit etmek için mükemmel bir sistem mi? Hayır. Ancak geçmişte bir röntgen gözetmeninin tek başına denetimlerde tahrifat yaptığının belirlendiği durumlar olmuştur ve denetim kayıtları incelendiğinde denetçinin başarısızlık oranının %0 olduğu tespit edilmiştir. Kusur Oranı İzleme mevcut olsaydı bu daha önce tespit edilebilirdi. "Bir Havacılık ve Uzay Muhbirinin Günlüğü" adlı kitabımın yayınlanmasından bu yana, havacılık ve uzay şirketlerinin çalışanları ve üniversitelerde NDT programlarına katılan öğrencilerle, NDT'nin mevcut durumu hakkındaki tartışmalar da dahil olmak üzere, ilk elden deneyimlerim hakkında birçok kez konuşma fırsatı buldum. . 

Sunumlarımdan sonra yapılan açık tartışmalar, en çok aydınlatıcı bulduğum şey oldu. Sunumumdan sonra grup ortamında ya da benimle birebir olarak birden fazla kişinin şahit oldukları sahtekarlık hikayelerini aktarması ya da müşteriler tarafından nakit para ya da hediye karşılığında kabul edilebilir NDT denetim raporlarını sunmalarının nasıl istendiğini anlatması her zaman başarısız olur. . Kitabımın sonunda şu soruyu sordum: 

“NDT Sektöründe hâlâ etik sorunu var mı?” 

 Ne yazık ki, yaptığım tartışmalardan yanıtın EVET olduğu anlaşılıyor.

Kaynak:Quality Magazine
Blogger tarafından desteklenmektedir.